Meer inlichtingen op
tel 053/80 34 60
tel 053/80 34 60
Isolatie
- Begin met de isolatie van het dak. Je kunt het hellend dak isoleren of de zoldervloer. Let er vooral op dat er geen stukken worden overgeslagen en alles netjes aansluit omdat er anders koudebruggen gevormd worden.
- Gebruik voldoende isolatie. Als de spanten 18cm bedragen probeer dan ook 18cm rotswol te gebruiken. Deze isolatie kost iets meer, maar dit is een investering die vlot teruggewonnen wordt.
- Let erop dat het dampscherm steeds aan de warme zijde wordt geplaatst.
- Ook muren kunnen geïsoleerd worden. Dit moet ofwel in de spouw gebeuren ofwel op de buitenmuur. Raadpleeg hiervoor een specialist.
- Je krijgt van de overheid een belastingsaftrek en premies voor het aanbrengen van isolatie
Ramen en deuren vervangen
- Kies voor superisolerend glas dit zorgt voor een hele grote besparing tov enkel glas. Ook bij vervanging van dubbel glas zal het nog voor een grote besparing zorgen.
- Let ook op het profiel
- Vraag naar thermische afstandshouders
- Bij deuren of ramen met panelen: vraag aan de leverancier om een zo dik mogelijke isolatie te gebruiken in het paneel met een zo goed mogelijke lambdawaarde.
Luchdichtheid
- Zijn er veel kieren in je huis dan kan dit voor enorm veel warmteverlies zorgen. Loop eens op een winderige dag rond en zoek ze, misschien kan je ze op een eenvoudige manier dichtstoppen met purschuim of andere dichtingskits.
- kieren aan deuren kunnen ook voor veel warmteverlies en verlies aan comfort zorgen, tochtstrippen en andere hulpmiddelen kunnen helpen
- vergeet niet te ventileren, bij goede luchtdichtheid wordt dit steeds belangrijker.
Verlichting
- Koop spaarlampen. Ze zijn duurder in aankoop, maar ze gaan langer mee en verbruiken minder.
- TL lampen: indien je nog TL lampen hebt die knipperen verbruiken ze meer kies voor TL16 (=TL5)
Kies voor elektronische voorschakelapparatuur .
- Ledlampen kunnen soms halogeenlampen vervangen en verbruiken ook veel minder
- Zet op plaatsen die weinig gebruikt worden een tijdschakelaar of een bewegingsdetector.
- Zorg ervoor dat er geen lichten branden waar niemand is.
- Heb je een bedrijf en is je elektricitietsverbruik heel hoog door de verlichting dan is een daglichtsensor misschien interessant.
- Met verschillende kleinere zone's werken helpt ook. Dit wil zeggen dat er meer schakelaars per lokaal zijn. Op deze manier kan je ervoor kiezen om minder lichten te gebruiken.
Koken
- Als je water kookt op een elektrisch vuur kan je beter eerst een waterkoker gebruiken om je water aan de kook te brengen.
- Plaats een deksel op de pot tijdens het koken.
Verwarming
- Is je verwarmingstoestel meer dan 15 jaar oud dan is hij misschien aan vervanging toe. Een condenserende gas of stookolieketel kan voor flink wat besparing zorgen.
- Een goed onderhoud van je verwarmingsinstallatie is belangrijk.
- Stel de verwarming iets lager in.
- Staat je radiator voor een raam of een ongeïsoleerde muur dan gebruik je beter radiatorfolie om de warmte naar binnen te laten stralen. Plaats er plaatselijk isolatie achter
- Heb je nog elektrische verwarming, vraag dan eens prijs voor een lucht lucht warmtepomp
- Heb je een elektrische boiler dan is misschien een zonneboiler een optie.
- Een andere mogelijkheid om een elektrische boiler te vervangen is een speciale lucht warmtepomp voor sanitair warm water
- Isoleer de leidingen
- Indien je verwarming in een kelder of zolder staat is het geen overbodige luxe om daar ook isolatie aan te brengen indien de temperatuur laag is als het buiten vriest.
- Heb je een circulatieleiding. Bekijk eens als die kan vermeden worden door een extra toestel te plaatsen dichter bij het bad, de douche .
- Een keukenboiler is interessant als de ketel te ver staat omdat je anders te veel warm water in de leidingen verliest.
Vervoer
- Ga eens wat meer met de fiets winkelen. Bij kleine boodschappen is dit meestal zelfs handiger want dan moet je geen parkeerplaats vinden
- Neem eens de trein
Toestellen
- sluipverbruik: zet je computer of tv volledig af als je gaat slapen
- laptops verbruiken minder dan desktops
- de meest computers hebben spaarinstellingen.
Bij een vergunning heb je een EPB nodig
Heb je nog een vraag, contacteer ons op het nummer 053/80 34 60
of mail naar:info@credeconsult.be . We helpen je graag verder.